Yazılımcılar İçin Hafta Sonu Okumaları — Sayı #35(Eğlenceli Algoritmalar, Çalışma Koşullarımız, Veri Bilimi Uygulaması Geliştirme ve daha fazlası)

Muhammed Hilmi Koca
6 min readMar 11, 2019

--

Bu gönderi, “Yazılımcılar İçin Haftasonu Okumaları” e-bülteninin 21 Şubat 2019’da yayımlanan sayısıdır. E-posta bültenine aşağıdaki bağlantıdan abone olabilirsiniz.

Merhabalar.

Yine okumakla bitmeyen yazıları okuyup sizler için derledim. Buyursunlar.

Eğlenceli Algoritmalar

İbrahim Kürce, İngilizce teknik kitapların Türkçe özetini çıkarmaya devam ediyor. Son olarak Grokking Algorithms kitabını özetlemeye başlamış(1, 2). Kitabın(ve dolayısıyla özetin) anlatımı tek kelime ile harikulade. Tabi kelime sınırı gibi bir derdimiz olmadığı için övmeye devam edebiliriz. Evet, en son harikulade demiştik. Genel itibariyle problemler ve onları çözen algoritmalar eğlenceli bir şekilde hikayeleştirilerek anlatılmış. Ayrıca bol ve yine eğlenceli çizimlerle bezenmiş. Henüz linke tıklamadıysanız övmeye devam edeceğim. Hadi tıklayın, okuyup gelin. Burada bekliyorum.

Evet, okuduğunuza göre devam edebiliriz. İbrahim Kürce, bununla da kalmamış ve Beyond Legacy Code kitabının özetine devam ederek yeni bir bölümün daha özetini yayımlamış.

Kitap özeti demişken, henüz bir üniversite öğrencisi olan Ege Alpay da Clean Code kitabını okumuş ve anladıklarını not alıp blog olarak yayımlaya başlamış. Gayet de başarılı iş çıkarmış. Maşallah deyip başarılarının ve dahi paylaşımlarının devamını dileyelim.

Yazılımcıların Bilmesi Gereken Anahtar Kavramlar

Yazılım dünyasına ilk adımını atan veya buna niyet eden hemen herkesin merak ettiği ilk meseleler “nereden başlamalıyım, neleri öğrenmeliyim” vb. sorular. En yalın haliyle…, Twitter’da yazdığı floodda 15 madde halinde yazılımcının bilmesi, aşina olması gereken kavramlardan bahsetmişti. Bunu blog yazısı olarak paylaşması talebimizi geri çevirmeyerek kendi blogunda ve Medium’da da yayımladı. Başta bahsettiğim konu için başucunda yer alması gereken bir makale.

Bu arada yakın zamanda kişisel blogundaki mevcut yazıları Medium’da da yayımlamaya başlamış. Son yazısı Heroku’nun bulut tabanlı yazılım geliştirme süreci için yayımladığı manifesto “12 Factor App” hakkında. Bulut tabanlı uygulama geliştirmeseniz bile yönetilebilir ve ölçeklenebilir bir uygulama geliştirme noktasında herkesin istifade edebileceği bir yazı.

Twelve Factor App demişken, Erkan Erol‘un konu hakkındaki güzel sunumunun videosunu da istifadenize sunayım.

İnovatif Bir Şirketin ve Meyvelerinin Hikayesi

Henüz 1990'ların başlarında günümüzdeki akıllı telefonların benzeri fonksiyonlara sahip bir akıllı telefon üreten, ismi pek duyulmayan ( benim de ilk kez duyduğum) General Magic isimli bir şirket varmış. Bilal EREN ©, bu şirketin hikayesini ve şirketin kapanması sonucu çalışanlarının imza attığı müthiş işleri anlatmış.

Bir başka şirket hikayesi ise Çağrı Menteş‘in çevirisini yaptığı GumRoad’un serüvenini anlatan yazıda. Sahil Lavingia, 2 numaralı çalışanı olduğu Pinterest’teki hisselerini bırakarak unicorn olma hayaliyle bir girişim hayata geçirmiş. Önemli bir pik yapıp yatırımcıları çekmiş, sonra işler kötüye gidince tüm çalışanlarını çıkarmak durumunda kalarak tek başına şirketi hayatta tutumuş. Bütün bu azim dolu hikayeyi kaleme almış.

Bilgisayar Bilimlerini Halka Yaymak

BBC, 3 yıl önce İngiltere’de 11–12 yaşlarındaki 1 milyon çocuğa micro:bit isimli robot kontrol kartlarından dağıtmış. (Açıkçası ben bu olayı kaçırmışım, hatırlamıyorum.) 2017 sonlarında yapılan bir ankete göre bu çocukların ciddi bir bölümü bilgisayar bilimlerine ilgi duymaya başlamış. Dahası öğretmenler de bu vesileyle bilgisayar bilimlerine aşina olmuş, öğrenmeye başlamışlar. guven sak, sonradan 50 ülkeye yaygınlaştırılan bu kampanyanın kazanımlarını, ülkemiz adına çıkarılması gereken dersleri ve buradaki örnek çabaları yazmış.

İçimizi Dökelim

Sırada olur olmaz kullanıldığı için ciddiye alınma sıkıntısı yaşayan bir unvanımız var: full stack developer. Suat KÖSE, bu unvanın ne olduğuna dair ve yerli yersiz kullanılması ile alakalı içini dökmüş.

İçini dökmek demişken, malum çağımızın salgınlarından birigirişimcilik. Ne kadar iyi hoş olsa da herkesin üniversite mezunu olması, herkesin mikroservis kullanması, herkesin sütlü nuriye sevmesi(sevilmemesini aklım almıyor yine de) şart olmadığı gibi herkesin girişimci olması da şart değil. Sertac Doganay, yıllar önce bu konuda içini dökmüş. Geçtiğimiz hafta bir vesileyle yine dolmuş, hazır dökülmüşü var diye bu yazısını tekrar paylaşmış.

Bir Takım Faydalı Araçlar

Geçtiğimiz hafta haklarında ilk kez Türkçe dokümana rast geldiğim bazı araçlar hakkında makaleler yayımlandı.

Baris Ceviz, log izlemek için kullanılan Graylog’un ASP NET Core ve ASP NET MVC ile entegrasyonunu anlatmış.

Güray Yıldırım, mikroservis ve Rest API yazmak için kullanılan başarılı bir frameworkten, Falcon’dan bahsetmiş.

Gökhan Şengün, geçtiğimiz haftaki yazısında başta web sayfalarının kullanıcıya sunulması olmak üzere farklı farklı kullanım alanları olan ve eldeki şablon ile veriyi harmanlayıp kullanıcıya sunan “template engine”lerden bahsetmiş.

Gökhan Gökalp ise Linux üzerinde .Net Core uygulamalarını debug ve profiling için kullanılan Perf ve LTTNg araçlarını anlatmış.

Bunların dışında Selçuk Usta da Varnish kullanarak Rate Limiting uygulamayı anlatmış.

Sektörde Çalışma Koşulları

Ülkemizin kanayan yaralarından biri -her- sektördeki çalışma koşulları. Geçtiğimiz iki sayıda bu konuyla dolaylı yoldan alakalı olan yazılımcı iş görüşmelerinden ve İK & mühendis ilişkisinden söz eden makalelerden bahsetmiştim. Bu hafta direkt bilişim sektöründeki çalışma koşulları ile ilgili bir yazı yayımlandı. Hem de çalışanların gözünden. Oğuz Kılıç, internet üzerinden konu ile ilgili görüştüğü kişilerin söylediklerini, kendi yorumlarıyla harmanlayarak yazmış.

Veri Bilimi Uygulaması Geliştirme

Fatma Gülcan Ertop, tam sektörün ihtiyaç duyduğu türde bir yazı kaleme almeş: “Gerçek Hayatta Bir Veri Bilimi Projesi Nasıl İnşaa Edilir?”. Oldukça detaylı bir şekilde fikrin ortaya çıkmasından ürüne dönüşmesine kadar olan süreci ve hatta sonrasını adım adım anlatmış.

Veri bilimi ile ilgili yayımlanan bir başka yazı ise Merve Bayram Durna‘nın Python’daki veri bilimi için kullanılan kütüphanelerden Pandas’ı anlattığı makale.

Yazmak

Bu bülteni yayımlamdan anlayacağınız üzere blog yazma ameliyesini çok önemsiyorum. Pek çok faydası var. Birilerine bir şeyler öğreterek faydalanmalarını sağlamak, anlattığınız şeyi daha iyi öğrenmek, hem yazılı hem sözlü kendini ifade etme becerisinin gelişmesi… En güzeli de başta saydığım başkalarına fayda sağlama olayı. Yeri geliyor bir yazı yazıyorsunuz 4–5 sene sonra birinin işine yarıyor; teşekkürlerini, dualarını iletiyor. Bu sebeplerden dolayı münasebet geldikçe insanlara yazmalarını salık veriyorum.

Tabi çoğu zaman yazmak belli haklı veya bahane kabul edilebilecek sebeplerden ötürü zor geliyor. Ceyhun Çözvelioğlu, önündeki bu engelleri/bahaneleri aşarak nihayet istediği şekilde yazmaya başlamış.

Yazmaktan konu açılmışken Özcan Acar‘ın yıllar önce okuduğumda beni de ateşleyen yazısı ile geçen sayılarda bahsettiğim Ferhat Yalcın’ın yazısını ve Soner Canko’nun yazısını da buraya bırakayım.

Yeni Teknolojiler ve Hukuk

Yapay zeka, robotik ve otonom araçlar gelişip yaşamımızın içine girdikçe etik ve hukuki tartışmalar da artıyor. Olayın sevindirici tarafı azar azar da olsa ülkemizde bu tartışmaların dillendiriliyor olması. Geçtiğimiz hafta bu konuda 2 makaleye denk geldim.

Bunlardan ilki Avukat Burçak Ünsal‘ın Baro Dergisi için kaleme aldığı makale.

Diğeri ise Betul Colak’ın otonom araçların yasal sorumluluğu hakkında yazdığı makale.

Yeni Bir Blockchain Alternatifi

Blockchain, bütün eksiklikleri ve dezavantajlarıyla beraber bir devrim. Bu devrimin üzerine bina edilen pek çok uygulamanın yanı sıra eksik/kısıtlayıcı taraflarını çözmek için ortaya çıkan pek çok alternatif teknoloji ve platform var. Holochain, Tangle vb. Son zamanlarda bunların arasına katılan platform, Facebook’un satın aldığı Chainspace olmuş. Enes Türk, bu girişimce yayımlanan “white paper”lar üzerinden platformu ve çözmeyi vaat ettiği sorunları yazmış.

Blockchain ile ilgili diğer bir yazı ise Turan Sert’in, finans dünyasına etkisini irdelediği yazısı.

Konu Dışı

İnsanlık olarak doymayan para hırsımızdan dolayı dünyanın, doğanın içine etmeye ve dengesini alt üst etmeye devam ediyoruz. Ülkemizde yakinen müşahede ettiğimiz beton aşkı doğayı tahrip ederken, dünya çapında ise endüstriyel atıklar ve küresel ısınma, ekosistemdeki dengeyi bozuyor, hayvan türlerinin yok olmasına sebep oluyor. Örneğin böcek sayısının hızla azalması besin zincirinin bir üstündeki canlıları da tehdit ediyor. Geçtiğimiz hafta konuyla ilgili yayımlanan bir yazıda Can Tonbil, karanlık geleceğimiz anlatmış.

Kısa Kısa

  • Ebru Gulec React dünyasının son zamanlardaki gözdesi React Hooks’u anlatan, örneklerle bezeli güzel bir yazı kaleme almış. Geçtiğimiz hafta yayımladığı diğer bir yazısında ise React’te component oluşturup npm’e atmayı ve Github Pages’te yayımlamayı anlatmış.
  • Mehmet Salih Bindak, okuduğu, dinlediği, izlediği… elhasılı istifade ettiği kaynakları listelediği güzel bir derleme serisine başlamış. En son 3. sayıyı yayımlamış.
  • Arda Çetin, üniversitelerde yazılım geliştirme ve lisanslamaları araştırması hakkındaki sunumunu paylaşmış.
  • Kerem Vatandas, iOS için uygulama geliştirmeye niyetlenmiş ve Swift öğrenmeye başlamış. Öğrenirken çıkardığı notları blog olarak paylaşmaya başlamış(1, 2).
  • Burak Altın, legacy code ile mücadelesini anlattığı serinin 3. yazısını yayımlamış.
  • Tomorrow, büyük şirketlerin neden önemli yeteneklere ulaşamadığını veya bu tip personelleri neden ellerinde tutamadığını irdelemiş.
  • Üretken genç blog yazarlarından Halil Özel, nesne yönelimli programlama hakkında İngilizce makaleler yazmaya başlamış.
  • iyzico’nun yayımladığı blog yazısında B2B, B2C ve C2C’nin ne olduğundan, aralarındaki farklardan bahsedilmiş.
  • Cenker Sisman, CEYD-A asistanına komut öğretmek için kullanılan CEYD dilini anlattığı bir seriye başlamış.
  • Onur Dayıbaşı, JavaScript ile ilgili konu konu not aldığı bazı blog yazılarını listelemiş.
  • Ismail KIRTILLI, teknik borçlardan ve iyi borç/kötü borç senaryolarından bahsetmiş.
  • Ziyahan ALBENiZ, gizlilik ve Web sitelerinin takibini engelleme konusunda iddialı web tarayıcısı Brave’in bazı url’leri “whitelist” ettiğinin ortaya çıkmasıyla yaşanan tartışmaları irdelemiş.
  • Matrix, hem sinema tarihi için hem de yazılımla haşir neşir olanlar için çok önemli bir film. Ferhat Yalçın’ın tavsiyesi üzerine anlaşılması zor metafor ve ilişkileri anlatan bir yazı okudum. Bunu okuyunca da yıllar önce e-bergi’de okuduğum harika yazıyı anımsadım.
  • Burak Kutbay, Spring Boot MVC uygulama geliştirme serisinde kullanıcı kayıt formu oluşturma uygulaması yazıp anlatmış.
  • Barış Can Yılmaz, Gulp4 kullanımını anlatmış.
  • Sevgi Aktürk, yazılım çözüm dokümanının nasıl hazırlanacağını anlatmış.
  • Şükrü Çakmak, Java 11,12,13 ile gelen yenilikleri yazmış.

Haberler

Bitirirken

Evet, tamı tamına 35. sayı da bitti. İstifade etmeniz, paylaşmanız; görüş, öneri ve eleştirilerinizi iletmeniz dileğiyle.

Zâtınıza çook iyi davranın.

Bana ulaşmak için: Linkedin, Twitter, CuriousCat

Daha fazla motive etmek için: Patreon

Sosyal Medya

Ekip adedi daha mutevazi adetlerde olan IT’ lerde DevOps koltugu (varsa) 1 kisiliktir ve bu sebeple…

TED: Linux’un Arkasındaki Deha

--

--

Muhammed Hilmi Koca
Muhammed Hilmi Koca

Written by Muhammed Hilmi Koca

Alaturka Yazılımcı@roofstacks, Bilişim Hareketi Yayını Editörü, #HavadanSudan, #Yazılım, #Teknoloji https://superpeer.com/muhammed

No responses yet