Yazılımcılar İçin Hafta Sonu Okumaları — Sayı #34(Mühendisler vs İK’cılar, Verilerimiz Talan Edilirken Biz, 2019 Teknoloji Raporları ve daha fazlası)

Muhammed Hilmi Koca
5 min readFeb 25, 2019

--

Bu gönderi, “Yazılımcılar İçin Haftasonu Okumaları” e-bülteninin 13 Şubat 2019’da yayımlanan sayısıdır. E-posta bültenine aşağıdaki bağlantıdan abone olabilirsiniz.

Selamlar.

Yazıları okumakla bitmeyen, bereketli bir haftayı daha geride bıraktık. Üzerine yorgunluk ve yorgunluğun getirdiği bir miktar motivasyon kaybı eklenince işbu sayıyı ancak tamamlayabildim

Sofraya buyurun:

2019 Teknoloji Raporları

Softtech, geçtiğimiz haftalarda harika bir teknoloji raporuyayımlamış. 264 sayfalık raporda güncel teknolojiler hakkında 2018 yılında yaşanan gelişmeler, bu teknolojilerin çözdüğü problemler, önlerindeki zorluklar, geçmişi, bugünkü durumu ve geleceği anlatılmış. Bunun yanında Türkiye’nin bu bilgiler ışığında geleceği ve alması gereken aksiyonlar irdelenmiş. Bu dolu dolu ve doyurucu raporda emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.

Rapor demişken, dünya çapında yıllık sosyal medya kullanımını derleyen We Are Social raporunun 2019 sayısı yayımlanmış. Gamze Nurluoglu, 10 maddede 2018 ile karşılaştırmalı olarak raporu incelemiş. Türkiye için detaylı rapor çıktığında da yine inceleme yazısı yazacağını söylemiş.

Mühendisler vs İK’cılar

Mühendisler(diplomadan bağımsız, yaptığı iş mühendislik içerenler) olarak hobilerimiz arasında yer alan faaliyetlerden biri İK’cıları(İnsan Kaynakları çalışanları) gömmek. Bunun için de elimizde bolca malzeme var. Peki bu yaptığımız pragmatik olarak ne kadar doğru? Veya bu durumu, şikayet ettiğimiz konuları nasıl düzeltebiliriz, düzeltirsek neler elde ederiz? İşte bütün bu soruların cevabını Bilgem Cakir, geçtiğimiz hafta yayımladığı yazıda irdelemiş. İK birimlerinin kuruluş nedenlerinden, mühendislik takımlarını başarılı oluşturmak için sahip olmaları gereken organizasyondan ve mühendislik ekiplerinin neden iş birliği içinde olması gerektiğinden objektif bir şekilde bahsetmiş.

Verilerimiz Talan Edilirken Biz

Facebook, durmaksızın veri skandallarına imza atmaya devam ediyor. En son ortaya çıkan olayda bir firma üzerinden Facebook Research diye bir uygulama için ücret mukabili denekler bulmuşlar. Ama bu arkadaşlara söylediklerinden daha fazla verisilerini toplamışlar. İsmail H. Polat, bu örnek üzerinden giderek biraz da “atı alan Üsküdar’ı geçti” nev’inden düşüncelerle olayı normal görmeye başlayan yorumlara karşı çıkarak yapılması gerekenlerden bahsetmiş.

Geçtiğimiz hafta yayımladığı diğer bir yazısında ise Ticaret Bakanlığının dış ticaret işlemlerinde Blockchain kullanma kararını irdeleyerek, üzerinde enine boyuna konuşulması gereken hususlardan bahsetmiş.

Bir Tutam Güzel Haber

Türk girişimcilik ekosistemi adına çok güzel bir haber geldi. Oyun şirketi Masomo, çoğunluk hisseleri Tencent’te olan Miniclip tarafından satın alınmış. Şirketin kurucularından Erdem Yurdanur, müjdeyi yayımladığı blog yazısıyla duyurmuş.

Bu haber sonrası Serkan Ünsal da oyun sektöründeki Türk girişimlerinin aldığı önemli yatırımları ve “exit”leri derlemiş.

Diğer yandan Ataol Ay da 24 yıl önce kurulan ve Avrupa’dan sonra ABD’ye açılan Simternet’in hikayesini yazmış.

Tayga Baltacioglu da mutlubiev’in İtalya’dan sonra İspanya’ya açılması akabinde, şeffaf ve samimi bir şekilde yaşadıkları tecrübeleri ve büyüme rakamlarını paylaşmış.

Harari ile Mülakat

Sapiens kitabıyla dünyayı kasıp kavuran Yuval Noah Harari, geçtiğimiz haftalarda Türkiye’ye gelmişti. Bu dönemde, Koç Holding’in düzenlediği bir organizasyonda konuşup soruları cevaplamış. Holding’in dergisinde yayımlanan mülakatı Fikri Türkel, Medium’da paylaşmış.

Planlar, Alışkanlıklar

Birkaç sayıdır 2019 hedeflerini yazanlardan bahsediyorum. Son olarak da Burak Altın, hedeflerini ve başladığı “zinciri kırma” yönteminin Ocak ayı muhasebesini yazmış. Açıkçası bu tarz yazıları okdukça gaza geliyorum ama zaman sıkıntısından dolayı uygulamaya bir türlü fırsat bulamıyorum. Özellikle de kitap okuma konusundaki hedefler iştahlandırıyor.

Muhasebe demişken, Eser Ozvataf, gönüllü olarak yaptığı işlerin her birinin muhasebesini yaparak ne yönde devam edeceğinden bahsetmiş.

Tekrar muhasebe demişken, Kurtuluş Ahmet TEMEL, haftalık Z raporu yayımlamaya başlamış. Öğrendiklerim, izlediklerim, okuduklarım, tavsiyelerim vb. başlıklarla haftasını özetlemiş. (1, 2, 3)

Alışkanlık edinmeden bahsetmişken(burayı bir şekilde bağlamam lazım. Alışkanlık kelimesi geçmese de bahsetmiş kadar oldum) Gürkan Şen‘in alışkanlık edinmek için yayımladığı Habitlr uygulamasının hikayesini yazmış.

Uygulama hikayesi demişken ERDEM OFLAZ da yayına aldığı “Marifet Avcısı” uygulamasının hikayesini anlatmış.

Tekrar uygulama hikayesi demişken Çağatay Çalı da geliştirdiği uygulamaya ekleyeceği özelliklerden ve bunları canlı yayında geliştireceğinden bahsetmiş.

Kısa Kısa

  • Sabah Kemal Cansu, iOS için 2019'un tasarım trendlerini yazmış.
  • Dijital Garaj, Jeokodlama’nın ne olduğunu ve dünya haritasını 3 metrekarelik kısımlara bölüp bunlara 3 kelimelik unique ifadelerle kodlamayı(meydandaki.caminin.karsisi) ve bulmayı sağlayan what3words isimli girişimi anlatmış.
  • Celil Bozkurt, mobil uygulama marketlerinde kullanıcıyı ne kadar cezbedebildiğinizi gösteren dönüşüm oranını anlatmış.
  • Emre Güney, yaşadığı 2 olaydan hareketle zaman yönetimi ve üretkenliği artırma ile alakalı “acımasızca önceliklendirme diye bir kavramdan bahsetmiş.
  • Ahmet Usta, Dijital Big Bang’e giderken gelişen 2 önemli teknolojiden bahsetmiş. İlki Yapay zeka, ikincisi ise benim ilk kez duyduğum, nöronları görüntülemeyi sağlayacak yeni bir teknoloji.
  • Abdulkerim Karaman, sunucudan client’a request almadan veri iletilmesini sağlayan Socket IO’dan ve React Native’de kullanımından bahsetmiş. Geçtiğimiz hafta yayımladığı diğer bir yazısında ise Azure DevOps üzerinde uygulama yayımlamayı anlatmış.
  • Serkan Bingöl, çıktığı DevOps Yolculuğu’nda strateji değiştirerek her teknolojiye 1 yerine 2 yazı ayırmaya(ilki temeller, ikincisi püf noktaları hakkında) karar vermiş ve 2. yazısında Terraform kullanımının püf noktalarını anlatmış.
  • Şafak Özen, Türkçe bir Braille fontu tasarlamış ve hikayesini anlatmış.
  • Furkan Ayhan, bir senaryo (2 prosesin aynı değeri güncellemeye çalışması) üzerinden Race Condition’ı ve çözüm yöntemlerinden pessimistik yaklaşımı anlatmış.
  • Gizem Terzi Türkoğlu, yazılımcılara uygulanan mobbing yöntemlerinden bahsetmiş.
  • Öznur Doğan, başarılı bir freelance profili oluşturmak için 10 altın kuralı derlemiş.
  • Yusuf Bülbül, nesne tabanlı programlama için” yazılım mimarileri” başlıklı bir seriye başlamış.
  • Güray Yıldırım, Docker ile 5 dakikada VPN sunucusu kurulumunu anlatmış.
  • Birol Emekli, temel düzeyde Elasticsearch sorgularını anlatmış.
  • Serdar Ketenci, geçen sayılarda bahsettiğim Share Point Framework(SPFX) serisini neredeyse tamamlamış.
  • Burhan Tanış, yeni çıkan CSS frameworkü Tailwind CSS’i ve Laravel ile kullanımını anlatmış.
  • Kaan Akdeniz, Devnot’ta TypeScript’i anlatmış.
  • Bora Kaşmer, Azure Functions Time Trigger ile zaman ayarlı fonksiyon yazmayı ve SqlDB’yi monitör etmeyi anlatmış.
  • Birol Yüceoğlu, Veri Defteri’nde Keras ile Derin Öğrenme’ye giriş için bir ders hazırlamaya başlamış.
  • Iyzico, bir düşünce kuruluşuyla birlikte “Finansal Teknolojilerin Türkiye Ekonomisine Etkileri: iyzi Vaka Analizi” başlıklı bir rapor hazırlamış.
  • Gökhan Şengün, CDN hakkındaki 2. yazısında Nginx’i Proxy Cache özelliğiyle CDN olarak konumlandırmayı anlatmış.
  • Ferhat Yalcın, yazmak üzerine yazmış.
  • Tarik Guney, teknoloji seçiminde dikkat edilmesi gerekenler hakkında yazmış.

Haberler

  • 16 Şubat’ta GDG İstanbul ve Tasarım Mutfağı ortaklığıyla düzenlenen MERGE etkinliği varmış.
  • 19 Şubat’ta ise Teknopark İstanbul Yazılımcı Buluşmaları’nda Mehmet Top’un “Agile Metodoloji ve Scrum Framework” sunumu varmış.

Bitirirken

Umarım keyifli ve istifadeli bir sayı olmuştur.

Zâtınıza çook iyi davranın.

Bana ulaşmak için: Linkedin, Twitter, CuriousCat

Daha fazla motive etmek için: Patreon

Sosyal Medya

Zara’nın Agile İş Modeli

Her ay sayısını hatırlayamacağımız kadar sık irili ufaklı etkinliklerin düzenlendiği, LinkedIn’de paylaşmaktan bıkılmayan…

TED: İnsan Yapımı DNA’nın Sunduğu Köklü İmkanlar

--

--

Muhammed Hilmi Koca
Muhammed Hilmi Koca

Written by Muhammed Hilmi Koca

Alaturka Yazılımcı@roofstacks, Bilişim Hareketi Yayını Editörü, #HavadanSudan, #Yazılım, #Teknoloji https://superpeer.com/muhammed

Responses (1)