Yazılımcılar İçin Hafta Sonu Okumaları — Sayı #36(Frontendciler Buraya, Peak Meselesi, Yapay Zekada Ne Var Ne Yok ve daha fazlası)
Bu gönderi, “Yazılımcılar İçin Haftasonu Okumaları” e-bülteninin 28 Şubat 2019’da yayımlanan sayısıdır. E-posta bültenine aşağıdaki bağlantıdan abone olabilirsiniz.
Merhabalar.
Yine yoğun, yine bol nitelikli makalelerle dolu bir haftayı geride bıraktık. Nihayet yayına hazır hale getirebildim.
Buyursunlar:
Yapay Zekada Ne Var Ne Yok
Yapay zeka pek çok farklı alt dalı ile beraber geliştirilmeye devam ediyor. Bu alt dallardan biri de bir görseldeki nesneleri tanımaya yarayan bilgisayarlı görü. Görseli verdikten sonra “burada kaç çocuk var, hava güneşli mi, çiçekler ne renk” vs. sorularının cevabını aramaya ise “görsel soru cevaplama” deniyormuş. Başak Buluz, bu konudaki çalışmalarda kullanılan yaklaşımları ve veri kümelerini anlattığı detaylı bir yazı yayımlamış.
Daron Yöndem de görüntü tanıma ile alakalı yazısında Azure Cognitive Services ile yüz tanıma uygulaması oluşturmayı anlatmış.
Özkan Doğan ise özellikle eldeki veri miktarının az olması gibi farklı senaryolarda başarılı sonuçlar veren öğrenme algoritması “Pekiştirmeli Öğrenme” hakkında bir giriş yazısı yazmış.
Yapay zeka hakkında yayımlanan başka bir yazı ise henüz bir lise öğrencisi olan Ömer Ayyıldız‘ın konuya giriş mahiyetindeki başarılı yazısı.
Kanayan Yaramız
İngilizce, kendini geliştirmek isteyen bir yazılımcının en temel ihtiyaçlarından biri. Öğrenmesi ciddi bir efor ve özveri istiyor. Genel olarak tembel olduğumuz için de yeterli dirayeti gösteremiyoruz çoğu zaman. Bu hafta “dil öğrenimi farkındalık haftası” olsa gerek ki konu hakkında -benim rast geldiğim- 3 yazı yayımlandı.
Burak Altın, Avustralya’da tanıştığı İngilizce hocasının verdiği özel formülü(!) yazmış.
Çağrı Menteş(namı diğer Çağrı Hoca), neden öğrenemediğimize dair en önemli gördüğü 3 nedeni anlatmış.
Damla Tantekin ise “ah şu yabancı dili niye öğrenemiyoruz?” diye sorarak cevaplarını sıralamış.
Ben de ilgili haftaya dair etkinlikler kapsamında aşağıda konuyla ilgili(geçen sayıda sosyal medya bölümünde bulunan) bir videoyu paylaşmaya karar verdim.
Mülakat Nasıl Hazırlanır
“İş görüşmesinde dikkat edilmesi gerekenler” benzeri bir başlık gördüğünüzde muhtemelen “çalışan adayı olarak mülakata gittiğimde melere dikkat etmeliyim” sorusunun cevabını bulacağınızı düşünürsünüz. Çünkü elimizdeki bloglar yüksek yoğunlukla bu muhtevada. Ama Canberk Ozcelik, yazılımcılarla yapılan mülakatta işveren ve işveren temsilcilerinin dikkat etmesi gerekenlerden söz etmiş.
Kuantum Bilgisayar Üreticileri
Ülkemizde pek esamesi okunmasa da özellikle gelişmiş ülkelerin dahil olduğu bir yarış var: Kuantum Bilgisayar üretimi. Zeki Seskir, dünya genelinde üretim yapan irili-ufaklı firmalardan ve ürettikleri teknolojilerin benzerliklerinden/farklarından bahsetmiş.
Kendisi ayrıca 3–4–5 Mayıs tarihlerinde yüksek lisans ve doktora öğrencileri için ODTÜ’de düzenlenecek Kuantum Programlamaya Giriş atölyesinin duyurusunu yapmış.
İletişimde Blockchain
Gün geçmiyor ki yeni bir veri mahremiyeti skandalı ile karşılaşmayalım. Hatta Facebook ve Google ikilisi skandal kotasını fazlasıyla dolduruyor. Doğal olarak mahremiyetimize sahip çıkabilmemiz için çalışan insanlar da var dünyada. Enes Türk, iletişimin gizliliğini koruma hedefine hizmet eden 3 önemli Blockchain projesinden bahsetmiş.
Blockchain’den konu açılmışken, Deniz Özgür, dev bir amme hizmetine imza atarak Ethereum’da akıllı sözleşme geliştirmek için kullanılan Solidity dilinin dokümanlarını Türkçeye çevirmiş.
Frontendciler Buraya
Bu hafta frontend geliştiriciler için elimde çok güzel mallar var.
İlk olarak dev bir amme hizmetimiz var. Frontend geliştiriciler için mülakat sorularının derlendiği çok güzel bir site varmış:h5bp.org. Daha da güzeli ise bu sitenin Türkçe çevirisi yapılmış. Katkı sağlayan herkesin eline sağlık.
Fatih Hayrioğlu, CSS’in kavranması zor konularından CSS Grid’i anlattığı bir seriye başlamış ve geçtiğimiz hafta giriş yazısını yayımlamış.
Hale Nur Çalışkan ise EcmaScript 6 için bir eğitim serisine başlamış. Şimdiye kadar 6 yazı yayımlamış.
Diğer yandan .Net Core üzerinde Angular ve SignalR’ın beraber kullanımıyla alakalı 2 yazı yayımlandı. Bunların ilkinde Ali Uysal,bu 3 teknolojiyi kullanarak gerçek zamanlı grafikler oluşturmayı anlatmış. Bora Kaşmer de Azure üzerinde bir SignalR servis oluşturarak Angular sayfada kullanmayı anlatmış.
Peak Olayı
Geçen hafta sosyal medya akışlarımızı en çok meşgul eden konu şüphesiz Peak reklamıydı. Bomba gibi gündeme düşen ama sonra araklanmış olduğu ortaya çıkan bir reklam ve akabinde şirketin özrü, reklam ajansına dava açması ile devam eden ilginç bir süreç.
Bu süreçle alakalı 2 blog yazısına denk geldim.
Bunlardan biri reklamın hedefleri ve etkileri üzerine Öznur Doğan‘ın sıcağı sıcağına yazdığı yazı. Diğeri ise Asil Terzi’nin konuya reklam şirketi üzerinden yaklaştığı yazısı.
TOR
TOR, internetin derinlerindeki gizli saklı köşelere erişim için kullanılan bir yapı. Bir nevi giriş kapısı. Anonim ve kimi zaman illegal hayatların velinimeti. Ziyahan ALBENiZ, Tor servislerinin tarihini ve çalışma prensibini anlatmış.
Kısa Kısa
- icerikbulutu, yeni kitlelere ulaşmak için 5 etkili Google Analytics kullanımını anlatmış.
- Burag Hançer, Google’da efektif arama için kullanılabilecek 7 yöntemden bahsetmiş.
- Kerem Vatandas, Swift serisine devam ederek Any&AnyObjects Types’ı anlatmış.
- Emil Amiraliyev, Gomis’e zam yapılmaması, bunun nedenleri ve sonuçları ile giriş yaptığı ilginç yazıda firmaların yetenekli personeli yönetmesinden bahsetmiş.
- Barış Can Yılmaz, girişimcilikle alakalı film, kitap ve podcastleri derlemiş.
- Önceki Yazılımcı, geçenlerde düzenlediği ve 1110 kişinin katıldığı “Yazılımcı Maaşları” anketinin detaylı sonuçlarını paylaşmış.
- Gökhan Şengün, geçtiğimiz haftaki yazısında “Mutual Authentication”dan bahsetmiş.
- Ahmet Okudan, “Makine mühendisinin torna sendromu” diye adlandırdığı özellikle mühendislik öğrencilerinin yöneleceği alanı seçememe durumundan bahsetmiş, alanlar hakkında bazı ipuçları vermiş.
- emre tiryaki, Kubernetes’de logları toplayıp Elastic’e göndermek için kullandıkları Fluentbit’i anlatmış. Yazıda neden Logstash yerine bu aracı seçtiklerinden de bahsetmiş.
- Ege Alpay, “Clean Code’dan anladıklarını” paylaşmaya “error handling” bölümü ile devam etmiş.
- Hatice Nur Okur, işletim sistemlerinin tarihçesini anlatmış.
- Canberk Duman, yazılımcıların çalıştığı alanlardan, programlama dili ve framework seçiminden bahsetmiş.
- Besim Altınok, radyo frekansıyla iletişimde parazit oluşturma saldırısından ve PandwaRF aracıyla bu saldırının nasıl yapılacağından bahsetmiş.
- Alper Önsoy, yeni çıkan teknolojilerin trend olma ve tamamiyle hayatımıza girme aşamalarını gösteren Gartner Hype Cycle’dan bahsetmiş.
- Bülent Turhan, Çevik Atölyesi’ndeki scrum ekipleriyle yaptıkları sanal kahraman seçerek uyguladıkları, kahramanın şahsında geri bildirim mekanizmasını geliştirmeyi sağlayan bir aktiviteden bahsetmiş.
Haberler
- icerikbulutu, 2019'da dijital pazarlama alanında uzmanlardan aldığı öngörüleri e-kitap halinde yayımlamış.
- 28 Şubat Perşembe günü “Hepsiburada Real-Time Click-Stream Data Analytics Platform” başlıklı bir meetup varmış.
- 2 Mart Cumartesi günü Gebze Teknik Üniversitesi’nde GeekDay etkinliği var. Konuşmacı kadrosu muazzam.
- Yine 2 Mart Cumartesi günü Fatih’te -bu bülten vesilesiyle yazar kadrosuna dahil olduğum- Arka Kapı Dergi’nin kuruluş yıl dönümü var.
- 3 Mart Pazar günü ise Kadıköy’de kariyerinin başındaki yazılımcılar için çok önemli bir etkinlik var.
Bitirirken
Faydalı olması ümidiyle. Geri bildirimlerinizi esirgemeyin.
Zâtınıza çook iyi davranın.
Bana ulaşmak için: Linkedin, Twitter, CuriousCat
Daha fazla motive etmek için: Patreon
Sosyal Medya
Flutter ve React Native arasındaki düşünceleriniz nelerdir? React Native’dan Flutter’a ya da …